top of page

Projekt "Škola bez cukru"

Problematika nadměrného příjmu cukru a pití slazených nápojů dětmi je celomedicínským tématem. Skloňuje se například v souvislosti s nadváhou a obezitou, cukrovkou II. typu, ale také zubním kazem.

Dětská kazivost je obrovský problém, v posledních letech sledujeme nárůst výskytu kazů u dětí. Často se navíc jedná o kazy rozsáhlé, mnohočetné, rychle rostoucí a co je nejhorší, setkáváme se s nimi u stále mladších dětí. Bolest, otok, horečka, dramatické ošetření na zubní pohotovosti, vytažení zubu. Přitom to tak být nemusí. Stačí vlastně docela málo...


Projekt ŠKOLA BEZ CUKRU si klade za cíl omezení sladkých odměn a nápojů ve školce, školní jídelně a družině a zvýšení povědomí o zdravé výživě mezi dětmi, rodiči i zaměstnanci školy.



Projektu udělila ADH ČR záštitu a podporuje tuto iniciativu kolegů, podobně jako další odborné společnosti - Česká společnost pro dětskou stomatologii, Česká obezitologická společnost a Odborná společnost praktických dětských lékařů a další.


Odpovědnost za stravovací návyky včetně konzumace cukrů u dětí spočívá na rodičích. Konzumace slazených nápojů je ale prokazatelně škodlivá, škola by se tedy jako výchovně-vzdělávací instituce neměla na rozvoji tohoto škodlivého návyku podílet. 

Naopak přístup školy může být příkladem a motivací pro rodiče provést obdobné změny i v domácnosti. Úspěšná realizace projektu může představovat pozitivní příklad i pro ostatní školy, zřizovatele, ale i pro centrální instituce typu Ministerstva zdravotnictví.


Cílem inciativy není vyškrtnout z jídelníčku všechny cukry bez rozdílu, ale omezit nadměrnou konzumaci těch škodlivých. Pokud pije vaše dítě vodu a „neláduje" se celý den sladkostmi, můžete ho vzít na zmrzlinu nebo upéct bábovku bohatě sypanou moučkovým cukrem zcela bez výčitek.


Do projektu se můžete jednoduše zapojit. Každý z nás dokáže měnit věci k lepšímu. Jestli Vám dává myšlenka školy bez cukru smysl, můžete tento projekt představit řediteli školy nebo školky, které Vaše dítě navštěvuje, oslovit starostu obce.


Je to snažší než si myslíte. Ambasadorem může být každý - zdravotník, rodič, nebo prostě kdokoliv, komu není lhostejné zdraví dětí.


Zde si můžete stáhnout leták s představením projektu, nebo využít QR kód.


Omezení sladkých odměn a nápojů
.pdf
Stáhnout PDF • 345KB

Podrobné informace naleznete na webových stránkách www.skolabezcukru.cz










330 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page