Jak probíhá ošetření u DH?

1) Vstupní vyšetření

• Začíná se vstupním vyšetřením parodontu /závěsný aparát kolem zubů/, kdy se pomocí tzv. probingu /sondování/ měří hloubka prostoru mezi zubem a dásní kalibrovanou sondou. Je-li tento prostor hlubší než 3 mm, mluvíme o parodontálním chobotu nebo kapse /pockets/ a jedná se o paradontózu /patrné též na rtg snímku/. Parodontální kapsy /choboty/ jsou plné škodlivých bakterií, které způsobují poškození závěsného aparátu a ztrátu kosti, ve které jsou zuby ukotveny.
  • Dále se sledují projevy krvácivosti dásní, které svědčí o probíhajícím zánětu dásní a další patologie.
  • Zjišťuje se přítomnost a množství škodlivých povlaků a hodnotí se stav ústní hygieny.
  • Po zhodnocení stavu se vytvoří hygienický plán a pacient je podrobně informován.
  • Hygienický léčebný plán může být sestaven s potřebou více než 1 ošetření v závislosti na stavu a stupni onemocnění. Např. v případě parodontózy základní ošetření nestačí, provádí se hloubkové čištění většinou ve více návštěvách a v lokální anestezii, kterou aplikuje lékař.
zdravý počínající pokročilá
 zdravý parodont  počínající parodontitida  pokročilá parodontitida

2) Profesionální čištění zubů

• Následuje profesionální čištění, při kterém se odstraňují všechny škodlivé povlaky z povrchu zubů a poddásněvého prostoru do hloubky 3mm v případě preventivního čištění a pod 3 mm v případě hloubkového čištění. Ošetření probíhá pomocí ručních nástrojů tzv. Gracyho kyret a scalerů, někdy v kombinaci s ultrazvukovými přístroji. Dalšími přístroji, se kterými je možné se setkat v ordinaci DH je Vector /podobný ultrazvuku/ nebo pískovač /Air-flow/.
  • Poté se vyčistí a vyleští povrch zubů rotačními kartáčky a kalíšky v kombinaci s čistícími a leštícími pastami.
  • Ošetření by mělo být nebolestivé.
  • Někdy se provádí /u dětí téměř vždy/ tzv. fluoridová prevence - aplikují se různé pasty a laky se zvýšeným obsahem fluoridů ke zvýšení odolnosti zubní skloviny vůči zubního kazu.

3) Instruktáž

• Nedílnou součástí návštěvy DH je individuální volba a instruktáž techniky čištění, mezizubních pomůcek, popř. výběr dalších pomůcek pro domácí péči.

4) Recall

• Po ukončení počáteční hygienické fáze pacient přechází do fáze udržovací = systém pravidelných návštěv. tzv recall. Interval návštěv se stanovuje individuálně. Dle odborných ustanovení by měl každý absolvovat dentální hygienu 1x za 6 měsíců, stejně tak jako preventivní prohlídku u stomatologa. Spolupráce stomatologa a DH je neodlučitelná.

Autor textu: Lenka Velebilová, DiS.